Nyugdíjasegyetem: Simonyi Károlyról emlékezett Divós professzor

Szerző: GOSZTONYI MIKLÓS/KISALFÖLD

- 2016. november 3., csütörtök 11:56

fotó: NymE
fotó: NymE

Atommag-reakcióért kapott Kossuth-díjat

– Tíz éve költöztünk Sopronba Békés megyéből, ezért a Soproni Nyugdíjasegyetemen mindig nagy érdeklődéssel várom az új lakhelyünkkel kapcsolatos előadásokat. Így voltam a Simonyi Károly Kossuth-díjas fizikusról szóló értekezéssel is. Az előadó, Divós Ferenc professzor  érdekesen villantotta fel Simonyi Károly nagyszerű emberi alakját. Ha a program végén tartott fizikai kísérletek műszaki tartalmát nem is tudnám visszaidézni, Simonyi Károlyról, mint tudósról és mint emberről, igen plasztikus és emlékezetes, nagy tapsot érdemelt előadást hallhattunk – értékelt Várfalvi Erzsébet nyugalmazott könyvtáros.
Prof. dr. Divós Ferencnek a száz éve született Simonyi Károlyról (1916–2001) szóló értekezése kiemelten foglalkozott a tudós soproni egyetemen töltött idejével. Simonyi Károly 1948-ban tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott a soproni egyetem elektrotechnikai tanszékén. Az ő vezetésével építették meg az első magyar részecskegyorsítót 1951-ben, amivel először hoztak létre hazánkban mesterséges atommag-átalakulást. Ezt a teljesítményt Kossuth-díjjal ismerték el. A Nyugat-magyarországi Egyetem faipari mérnöki kara három éve vette fel Simonyi Károly nevét. (Az előadásról részletesen a Kisalföld legközelebbi Ezüstkor rovatában olvashatnak.)

Az előadást megelőzően adták át a korábbi programmal kapcsolatos kvízkérdések helyes megválaszolói között kisorsolt Kisalföld-könyveket. A szerencse ezúttal Szigeti Józsefné hegykői és Böcskei Imréné soproni hallgatónak kedvezett.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: