A Mesternek szóltak a dalok - Kisalföld

Szerző: HARCSÁS JUDIT

- 2009. április 28., kedd 08:44

Hétfőn este tanítványai, kollégái, valamint a város, Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora és Cseh Sándor dékán köszöntötte a 89 éves Barsi Ernő néprajztudóst, aki öt évtizeden keresztül nemzedékeket tanított, s tanít ma is a népzene, a népdal és a hagyományok szeretetére és tiszteletére.

A tanítványai körében ma is méltán népszerű Ernő bácsi most sem hagyta otthon a hegedűjét, játszott sokak, sokunk örömére.

 

Soha nem hallott összeállítás szólt a tiszteletére, a kivételes tudású és nagy szeretettel oktató néprajztudós Barsi Ernőnek, akit a tiszteletére szervezett ünnepen is jó volt hallgatni. S ugyan a díszterembe felfelé ballagva megjegyezte, „már ötven éve taposom e lépcsőket", igazából most sem látszott rajta a fáradság, netán a köszöntő előtti izgalom nyoma. Az „atyamesterként" tisztelt és szeretett néprajztudós pályáját Faragó Sándor rektor méltatta, Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere pedig örömmel idézte fel azt a pillanatot, amikor a megyeszékhely díszpolgáraként köszönthette a kiváló tudós-tanárt. Az alpolgármester kiemelte Barsi Ernő és Timaffy László közös tevékenységét, gyűjtőmunkáját, hogy visszanyúltak a múltba, nyakukba vették a jelent, hogy megmutassák azt a jövőnek is. A tanítványokra is hasonló feladat vár. Cseh Sándor, az Apáczai Kar dékánja meleg szavakkal köszöntötte az ünnepeltet, utalt a körülbelül ötezer előadására, legalább negyven kötetére, több száz tudományos publikációjára és arra a több ezer tanítványra, akik Erdélytől-Felvidékig, vagy éppen Écstől-Sályig itták a Mester szavait, tanulták a gyűjtött dalokat, vagy éppen megfejtették Ernő bácsi segítségével a Szánt a babám hármas ekéjének „titkát".

 

Dr. Barsi Ernő tanár-néprajztudós látható örömmel fogadta a tanítványok műsorát: kórusok, szólisták fellépését.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: