Valétálókat búcsúztatott ma a város - portal.sopron.hu

Szerző: B. TÓTH ÉVA

- 2009. május 9., szombat 09:27

Az ősi selmeci diákhagyományok szerint ma ballagtak a Nyugat-magyarországi Egyetem végzősei, a valétálók. A szalamander hosszú sorban vonult végig a városon, egészen a Fő térig, ahol Sopron polgármestere búcsúztatta el a végzős diákokat a várostól.

Bányászlámpák és fáklyák világították az utat, a valétálók énekelve vonulnak végig az egyetemtől a belvárosig, mintegy elbúcsúzva az Alma Maternek helyt adó várostól; ez az ősi hagyomány szerinti „szalamander”. A magyarországi ballagások mind-mind a selmecbányai valétálásra vezethetők vissza. A valétálás kifejezés a latin eredetű „Val ete!” szóból származik; azt jelenti: „Éljetek boldogul!”

 

Dr. Fodor Tamás, polgármester a soproni Városháza előtt fogadta a végzősöket, és a menettel érkező egyetemi tanári kart.

 

Sopron polgármestere arra kérte a végzősöket, hogy a soproni diákhagyományok szellemiségét, a város megismert történelmi múltjának értékeit őrizzék meg a jövőbeli életük során. A soproni egyetemi évek alatt az egyetem diákjai nem csak tudással gyarapodtak, de itt váltak ifjúból felnőttekké – mondta Sopron polgármestere, hozzátéve: Sopron mindig visszavárja az itt végzetteket.

 

A polgármesteri búcsúztatót követően az V. éves fás-, majd az V. éves közgazdász valétaelnök búcsúzott el Soprontól, a várostól, amely eddig második otthona volt az itt tanuló diákoknak. A búcsúünnepség további részében dr. Náhlik András dékán az Erdőmérnöki Kar valétaelnökével közösen megkoszorúzta Sopronyi-Thurner Mihály szobrát.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: