A Kutatók éjszakája programról a Médiák képviselőinek

Szerző: PROF. DR. NEMÉNYI MIKLÓS TUDOMÁNYOS ÉS KÜLÜGYI REKTORHELYETTES

- 2008. szeptember 23., kedd 13:48

A Kutatók éjszakája programot az Európai Bizottság kezdeményezte. Magyarország immár harmadszor vesz részt ebben az eseménysorozatban. Európa számos országában egy időben (2008. szeptember 26. 16-24 óráig) zajlanak az események.

A Nyugat-magyarországi Egyetem négy városban: Győrben az Apáczai Csere János Karon, Mosonmagyaróváron a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon, Sopronban a Benedek Elek Pedagógiai Karon, az Erdőmérnöki és a Faipari mérnöki Karon, valamint Szombathelyen a Savária Egyetemi Központban a Természettudományi és Műszaki Karon várja azokat, akik a kutatómunka szépségét, a kutatatók módszereit, gondolkodásmódját érdekes, sokszor játékos formában szeretnék megismerni.

Hozzáteszem: az NymE az egyik legszínesebb programcsomagot kínálja.

 

Az ismeretterjesztő természettudományos programokat művészeti programok is kiegészítik, hiszen a „tudomány és a művészet tejtestvérek” figyelmeztet Somerset Maugham. A művészeti programok közül a szombathelyi fotókiállítást, a színművészek előadásait, zenei programokat, Mosonmagyaróváron ugyancsak zenei előadásokat, Sopronban a moldvai –csángó táncházat és a „művész –néző” találkozót említeném, de lesznek történelmünkhöz kapcsolódó események is: Mosonmagyaróváron a történelmi vár nevezetességeit, Sopronban könyvritkaságokat és a város történelmét ismerhetik meg a résztvevők. Érdekesség, hogy Sopronban a Közgazdaságtudományi Kar Aulájában rendezendő programot színesíteni fogja az is, hogy a győri rendezvényeket is nézhetik a résztvevők, azokba bekapcsolódhatnak on-line módon.

Játékos vetélkedők is lesznek, ahol ajándékokat lehet nyerni.

A kutató szó hallatán sokan bogaras, szórakozott, emberekre gondolnak, akiknek különleges szokásaik vannak. A kutató azt látja a természetben, a társadalomban, a gazdaságban, amit a többiek, csak ő mást gondol, más következtetéseket von le. Arra törekszik, hogy a jelenségek mélyebb megismerése révén az életünket, a körülményeinket jobbá tegye. Ebbe nagyon sok minden beletartozik: az orvoslás hatékonyságának növelése, az egészséges élelmiszer előállításának új technológiái, környezetünk védelme, eljárások kidolgozása arra, hogy a klímaváltozást hatásait pl. műholdakkal vagy egyéb módon érzékelhessük, korszerű, egészséges bútorok gyártásának kifejlesztése stb.

Tavaly rajzversenyt szerveztek. A rajzok arra engedtek következtetni, hogy a gyerekek jobban értik a kutatás lényegét, jobban megértik a kutatókat, mint a felnőttek. Ez természetes is, hiszen a kutató, úgy ahogy a gyermek, kíváncsi: Állandóan a miértekre keresi a választ. Az idén fotóversenyt szervezünk, szép díjakkal.

Ma már a kutatást átfogó, részletes programok alapján, kutató csoportok, teamek, komoly anyagi források felhasználásával végzik, általában nemzetközi összefogással. Ami ma a laboratóriumokban, a kísérleti telepeken stb. történik, amilyen eredmények ott születnek, azok nagy része a közeli vagy távoli jövőben a mindennapjaink részévé válnak. Alig 10-12 évvel ezelőtt a műholdak mezőgazdasági és erdészeti alkalmazásának lehetőségeit vizsgáltuk. Ma már Magyarországon is meghonosodtak a korábbi eredmények; a GPS térinformatikai rendszert több 100 ezer hektáron alkalmazzák a mező- és erdőgazdálkodásban és a környezetvédelemben.

De számos egyéb példát lehet említeni, amelyek napjainkban még a laboratóriumok kutatási programjait képezik, de holnap már mindannyian találkozhatunk velük. Ilyenek pl. a biológiai eredetű, a természetben lebomló műanyagok, a biotechnológiai eljárásokkal előállított és a korábbiaknál számos tulajdonságukban kedvezőbb növények és állatok, az egyénre tervezett élelmiszerek, a környezetbarát hulladékhasznosítási technológiák, olyan pszichológiai tesztek, amelyek segítenek megismerni magunkat, a természetben található nyersanyagok hatékony felhasználása, a kreatív készségfejlesztő játékok gyerekeknek stb.

Szeretném elmondani, hogy a kollégáink nagy lelkesedéssel és szakértelemmel készülnek a programokra. Meggyőződésem, hogy a Kémia a konyhában, a Bűvös kémiai reakciók, a Terhelés közbeni vérnyomásvizsgálatok, az Időjárás előrejelzésétől az éghajlatváltozásig, a Fajátékok bemutatója, a Szögbeverő és csavarbehajtó verseny, a Sugárveszély, a Kommunikációs készségfejlesztő játékok, a Virtuális világok, az Erdei állatok-vadgazdálkodás, Az apróságok csodálatos világa - mikroszkópizálás, A föld, amin járunk, a Favágás-Ludas Matyitól napjainkig, a Bútorvizsgáló berendezés, a Vízminőség vizsgálatok, a Vetélkedő: ízek, színek, hangok illatok és formák világa a természetben, a Növények életének rejtelmei, Az ókori Egyiptom földrajzának nyomai, a Séta a csillagos égen, a Madárvilág ökológiája, ill. a Globális környezeti problémák és a fenntartható fejlődés programok, valamint a többi rendezvény nagyon érdekes élményt fog mindenki számára nyújtani.

A részletes programok a Nyugat-magyarországi Egyetem, ill. az említett karok honlapján megtalálhatók.

MINDENKIT, DE ELSŐSORBAN A 10-18 ÉVES KOROSZTÁLYT, SZÜLEIKKEL HOZZÁTARTOZÓIKKAL, BARÁTAIKKAL SZERETETTEL VÁRUNK.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: