Nyugdíjasegyetem: Sopron bombázásáról - kisalfold.hu

A Soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemeszterének első előadása kedden délután 4-kor ifj. Sarkady Sándor „Nekik térkép e táj" című, korabeli filmrészletekkel bővített előadásával kezdődik a GYIK Rendezvényházban. A történész Sopron második világháborús amerikai bombázását foglalja össze.

A szervezők kérik a hallgatókat, hogy a regisztrálás miatt korábban érkezzenek a helyszínre. Jelentősége van a leckekönyvek lebélyegeztetésének: a valamennyi előadáson részt vettek között értékes ajándékokat sorsolnak ki a szemeszter utolsó előadásán.

– Húsz éve kezdtem foglalkozni a vármegyét és Sopront ért második világháborús bombázások témájával – mondta elöljáróban az előadó, aki az NYME központi könyvtárának és levéltárának főigazgatója.

– Felvettem a kapcsolatot az amerikai katonai archívumokat őrző intézetekkel és a Pentagonnal is, s mindenütt támogatták munkámat. Kanadából is kaptam dokumentumokat. Előadásomon az amerikai légierő gépeiről készített korabeli filmrészleteket is láthatnak a jelenlévők.

Felvette a kapcsolatot az amerikai katonai archívumokat őrző intézetekkel és a Pentagonnal is.

Az 1964-ben született ifj. Sarkady Sándor a könyvek szeretetét és a történelem iránti vonzódását irodalmár édesapjától és történész nagybátyjától örökölte.

A Berzsenyi-líceumban érettségizett, negyedik év végén a Berzsenyi örökösei által alapított Berzsenyi-díjban részesült. Első diplomáját a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola könyvtár–történelem szakán kiváló minősítéssel szerezte. A másodikat az ELTE Bölcsészettudományi Karán szintén kiváló minősítéssel vehette át.

Négy önálló könyv szerzője és hatnak társszerzője.

 

Linkek:

Kapcsolódó hírek: